Kaksi päivää edellisestä ottelusta ja taas mennään! Vaasan Palloseura saapuu MagneCit Areenalle Pihlajamäkeen vieraaksi lauantaina. Otteluennakon 1. osa sekä otteluinfon voit lukea alta olevasta linkistä.

Otteluennako 1. osa sekä OTTELUINFO!

Perustettu: 1924
Kotistadion: Elisa Stadion (kapasiteetti 6000)
Kotisivut: www.vepsu.fi
Facebook: www.facebook.com/Vepsu
Twitter: www.twitter.com/VPS1924
Instagram: www.instagram.com/vps1924/
Kausia pääsarjatasolla: 57
Suomen mestaruuksia: 2 (1945, 1948)
Kausia toiseksi korkeimmalla sarjatasolla: 20. kausi
Päävalmentaja: Jussi Nuorela (päävalmentajana 16 ottelua Ykkösessä: 6-2-8, pistekeskiarvo: 1.25)
Valmentaja: Henri Sillanpää (apuv./mv-valmentaja)
Kapteenisto: Sebastian Strandvall ”C”, Tuomas Pöyhönen, Steven Morrissey.

Tässä otteluennakon toisessa osassa keskitytään tutusti vastustajajoukkueeseen. Tänään haastatteluun saimme VPS:n videoanalyytikon sekä sisällöntuottajan Tommi Helmisen.

VPS:n kausi on ollut noususuhdanteinen

Vaasan Palloseuran kauteen on mahtunut tähän mennessä kaikenlaista. Joukkueen päävalmentajaksi talvella tullut Jukka Karjalainen siirrettiin sivuun päävalmentajan paikalta ja hänen tilalleen nostettiin apuvalmentajana alkukauden toiminut Jussi Nuorela. Nuorela on saanut VPS:n tulokset kääntymään positiivisimmiksi ja joukkue liiteleekin tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa.

- Aika kaksijakoinen kausi on ollut, paljon on lyhyessä ajassa tapahtunut. Alkukaudesta emme saaneet niitä tuloksia, jota olisimme tarvinneet, jonka johdosta tuli valmentajanvaihdos. Uusi valmentaja on aina uusi alku, ja nyt olemme saaneet homman toimimaan. Tämän hetken tilanne on oikein hyvä, Helminen kertoo.

Nuorelan alaisuudessa VPS on pelannut seitsemän ottelua. Kolme ensimmäistä ottelua olivat enemmän tai vähemmän hakemista, mutta sen jälkeen Vepsu on yltynyt varsin hyvään vireeseen. Joukkue on kaatanut vuorollaan KPV:n, Jaron, MP:n sekä JIPPO:n neljässä viimeisessä ottelussa maalierolla 8–2. Helminen korostaa arjen laadukkuuden tärkeyttä joukkueen tekemisessä ja hän uskoo, että tulokset ovat seuranneet sillä tavoin perässä.

- Jussi on tuonut omat juttunsa meidän arkeen, ja yhdessä Henri Sillanpään kanssa he tekevät laadukasta työtä päivittäin. Sen enempää sisältöpuoleen en ota kantaa, mutta joukkueen arjesta lähtee se tekemisen taso ja tarpeeksi kauan, kun se arki on laadukasta, se näkyy myös tuolla tulostaululla. Jussi on tuonut omat hyvät juttunsa esimerkiksi tähän.

Jalkapallohistoria tuntee monia tapauksia, kun apuvalmentaja nousee päävalmentajan tilalle joukkueen ruoriin. On heikommin menneitä vaihdoksia, mutta joskus myös vaihdos tuottaa toivotun muutoksen. Vaasassa tästä on hyviä muistoja kaudelta 2015, kun nykyään Hongan urheilutoimenjohtajana toimiva Petri Vuorinen korvasi Olli Huttusen kesken kauden.

- En minä tätä tilannetta ainakaan näe ongelmaksi. Tosiaan Petri tuli silloin samalla tavalla ykköseksi, ja hän lopulta muutti koko toimintakulttuurin. Petri teki silloin fantastista duunia ja uskon Jussin pystyvän samantapaiseen muutokseen.

VPS:n valmennuskaksikkona toimii Jussi Nuorela sekä Henri Sillanpää, mutta heidän apunaan tiivisti työskentelee myös Helminen.

- Kuvaamme paljon harjoituksia, ja tietenkin kaikki pelit ja niistä minä työstän materiaaleja valmennuksen käyttöön. Videolta käymme läpi ne hyvin toimivat asiat sekä toki myös niitä kehitettäviä asioita. Minun vastuulla on myös aika paljon vastustajan analysointia ja kerään vastustajasta materiaalia valmennuksella.

Helminen on siinä mielessä mielenkiintoinen tapaus analyytikkona, että hän on tullut aikaisemmin mediasta tutuksi ihmiseksi, mutta on sittemmin kiinnostunut myös videoanalytiikasta.

- Junnuvalmentajan olen ollut monta vuotta, mutta juuri mediahommien kautta sitten kiinnostuin videovalmennuksesta. Aloin tehdä sitä aluksi junioreille ja olen käynyt myös liiton koulutuksissa. Sitä kautta myös edarin mukaan olen päässyt, viime kaudella jonkin verran, mutta tällä kaudella sitten enemmän. Todella iloinen olen tästä tämän hetken hommastani.

Katseet lauantain otteluun

Lauantain ottelu on PK:n sekä VPS:n kauden ensimmäinen keskinäinen koitos. Joukkueet kohtaavat Hietalahdessa toisensa syyskuussa. Helminen toimii videoanalyytikkona myös vastustajan tarkkailijana, joten hänellä on ymmärrettävästi aika hyvä käsitys PK:n joukkueesta.

- PK on todella laadukas joukkue, heillä on selkeä pelisysteemi ja visio siitä mitä haetaan. Uskoisin, että lauantaina on tiedossa hyvätasoinen ja laadukas Ykkösen matsi. Tämän kauden Ykköseen tuttu pienten marginaalien ottelu on varmasti luvassa.

- Kiva tulla myös Pihlajamäkeen, en itse ja varmasti moni muukaan joukkueesta ei ole aikaisemmin siellä käynyt. Kenttä on ilmeisesti ihan hyvä, joten senkin puolesta voisi kuvitella, että laadukas matsi nähdään.

Punamustien Eetu Puro on Helmiselle, kuten varmasti koko Vepsulle, tuttu mies. Hän edusti viime kaudella vaasalaisia pelaten 20 ottelua Ykkösen ottelua.

- Minulle jäi erittäin hyvä kuva Eetusta, hän oli kentällä työteliäs pelaaja ja ulkopuolella mahtava tyyppi. Kiva on ollut nähdä, että Eetu on saanut napattua ison roolin PK:n joukkueesta. Ihan ylipäänsä mukavaa nähdä pitkästä aikaa Eetua, toivottavasti hän ei meitä kuitenkaan huomenna rankaise.

Vaasalaisten kokoonpanosta löytyy tulivoimaa todella paljon. Joukkueen hyökkäyksestä poimittakoon Ykkösen kaikkien aikojen maalintekijä Kalle Multanen sekä pitkään Vaasassa vaikuttanut jamaikalainen Steven Morrissey. Keskikentältä tulitukea tälle kaksikolle antavat muun muassa kapteeni Sebastian Strandvall, Ykkösessä pidemmän aikaa eri seuroissa säkenöinyt Aleksi Pahkasalo sekä paluun loukkaantumisista kentälle tehnyt Joonas Vahtera.

Joukkueen puolustuksesta ei löydy välttämättä aivan samanlaista materiaalia, mutta maalivahti Tuomas Pöyhösen johdolla joukkue on nyt pelannut kaksi nollapeliä putkeen. Lisäksi joukkue vahvistui juuri lauantain ottelun alla laitapuolustaja Jiri Nissisellä, joka siirtyi Vaasaan Kuopion Palloseurasta. Alkukaudella Nissinen pelasi 11 Veikkausliigaottelua lainalla IFK Mariehamnissa.

- Meillä on todella laadukas kokoonpano, runsaasti hyviä pelaajia, ja myös penkiltä löytyy tulivoimaa. Jokaisissa treeneissä on kova kilpailu pelipaikoista, olemme löytäneet hyvän tasapainon. Kannattaa seurata miten hyvin meidän kollektiivinen peli toimii, uskon, että nämä neljä voittoa tuovat hyvää itseluottamusta pelaajien tekemiseen.

Helminen nostaa joukkueen pelaajistosta yhden nimen, jota kannattaa seurata.

- Joonas Vahtera. Hän alkaa olla hyvässä pelikunnossa, ja terveenä ollessaan puhutaan Ykköseen aivan huippupelaajasta.

 

Kiitokset Tommille haastattelusta.

Mitä, milloin, missä ja mistä?

- Ykkösen ottelu, PK-35 – VPS
- Lauantaina 14. elokuuta klo 17:00
- MagneCit Areena, Pihlajamäki, Helsinki
- Jos et jostain syystä paikalle pääse, ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelusta.


                          


                        

  pallopaa.net